Grey Aura – Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort [2014]

grey auraGrey Aura, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Gelukkig is dat nu wel anders en kan ik de tweede langspeelplaat van deze Utrechtenaren bespreken. Langspeelplaat is het goede woord, want de heren hebben er een hoorspel van gemaakt, dat liefst 85 minuten duurt. De titel is ”Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort”en is het zeer gedetailleerde verhaal van de laatste reis van zeeheld Willem Barentsz en zijn bemanning.

Muzikaal gezien is het niet echt ergens op vast te pinnen, al is de hoofdmoot lekker vlotte (post) black metal, maar er word ook geregeld een lekker thrash/heavy metal riffje doorheen gegooid. Na een paar luisterbeurten deed me het aan de latere Enslaved denken. Bij de gastvocalen staat een lid van Laster en ook die band klinkt door in de muziek, wat absoluut een pluspunt is.

Zoals gezegd, deze release is in feite een hoorspel. Alle geluiden en gesprekken zijn door de muzikanten zelf gedaan en dat is goed gelukt. Oke, de dialogen klinken wat krampachtig/geforceerd, de stem van Barentsz is vooral aan het begin een tikje lachwekkend, maar het idee is goed en de muziek ik geweldig. De teksten zijn ook zeer uitgebreid, je hebt halverwege echt de neiging om de kachel een graad hoger te zetten, zo ‘echt’ leef je met de bemanning mee. Hoogtepunten zijn de tweede helft van de nummers ‘Bereneiland’ en ‘Monotonie en Isolatie’. Heerlijk melancholische stukken ijskoude black metal. Ook ‘Bedrog’ heeft een prachtig kippenvelstukje, een combinatie van keyboard en een hoopvolle verhalende stem. Wat tegenvalt zijn dus de dialogen, die echt het acteerniveau van een toneeluitvoering van een brugklas niet ontstijgen. Je kunt ze skippen, dat scheelt.

Dit is verder een geweldige release, Coopt allen enen kopij!

80/100

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s