Burzum – Hvis Lyset Tar Oss [1994]

indexHet is alweer twintig jaar geleden dat deze klassieker het licht zag en achteraf kunnen we rustig zeggen dat deze plaat toch wel de beste is. Nou ben ik zelf een enorme Burzum fan en heb ook totaal geen problemen met de ambient releases, maar ‘Hvis Lyset Tar Oss’ is mijn favoriet.

Het album telt maar vier nummers, die samen bijna 45 minuten aan genialiteit bevatten. Opener ‘Det Som Engang Var’ bevat de kenmerkende hypnotiserende riffs en dit nummer is het schoolvoorbeeld om puriteinen het gebruik van keyboards in Black Metal uit te leggen. Een simpel en doeltreffend laagje elektronische magie maakt dit nummer echt af. Varg beperkt zijn zang tot een minimum en dat is een goede keus geweest, de tekst is simpel en lekker deprimerend, al met al een perfecte start van de cd.

Het titelnummer is voor Burzum begrippen snel en bevat één van de mooiste riffjes ooit gemaakt. Zo’n kippenvel momentje die je als het goed is niet al te vaak hebt. Varg is een redelijke drummer en dat is het verschil tussen een goed nummer en een geweldig nummer. Vaak zijn eenmansbandjes afhankelijk van een drumcomputer of kunnen ze niet drummen (Judas Iscariot…), maar Varg beheerst alle instrumenten gelukkig wel. Ook hier weer weinig tekst en lekker simpele, repeterende riffjes. Dan gaan we naar het enige kleine smetje op deze cd. Het begin van ‘Inn I Slottet Fra Drømmen’ loopt niet fijn, ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, maar het snelle drumwerk past niet bij de muziek lijkt het wel. Na een paar minuten is er een mooie overgang en bloeit het nummer toch nog tot iets moois uit. Wederom weet Varg er een mooi einde aan te breiden, met fijn keyboardwerk. Hulde!

Over keyboards gesproken: ‘Tomhet’! Wat is dat toch een geniaal nummer, nog altijd. Ik ga het gewoon nog een keer zeggen: Simpel en doeltreffend. Burzum heeft altijd wel ambient nummers gemaakt en uiteraard twee cd’s vol met keyboard- en pianogepingel, maar ‘Tomhet’ is en werd nooit overtroffen. Het nummer is opgedeeld is drie stukken, een lang, simpel en repeterend begin, een kort overgangsstukje en daarna de geweldig fraaie finale.

Conclusie: Burzum’s meesterwerk ‘Hvis Lyset Tar Oss’ bevat 4 hele goede nummers. Bijna alles klopt aan deze cd, de productie is goed, de sfeer op het album is goed en bovenal belangrijk: De muziek is geniaal. Het minpuntje staat hierboven beschreven.

95/100

2 Reacties op “Burzum – Hvis Lyset Tar Oss [1994]

  1. Ik heb Tomhet (nog nooit gehoord) met hoge verwachtingen zitten luisteren, maar die worden niet waar gemaakt. Mij wat té vlak en ambient en fluithippie muziekerig. Vind ik de sound van Filosofem toch fijner. Maar ik ga wel effe luisteren wat de rest van deze plaat brengt, daar Filosofem toch wel een zware favoriet in mijn platenkast is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s